Coacazele sunt fructe acrisoare care sunt folosite pentru prepararea diverselor tipuri de deserturi, dar si de placinte. Acest fruct este bogat in proprietati nutritive, inclusiv in vitamina C, si are o serie de beneficii potentiale pentru sanatatea generala.
De asemenea, consumat sub forma de suc, poate fi o alegere de-a dreptul delicioasa si sanatoasa atat pentru adulti, cat, mai ales, pentru copilasi. In cadrul acestui articol se evidentiaza care sunt beneficiile principale ale consumului regulat de suc de coacaze, dar si ce impact are asupra sanatatii pe termen lung.
Fructe pline de proprietati nutritive
Coacazele sunt fructe nutritive, cu un continut scazut de calorii si grasimi, si pot ajuta o persoana sa isi atinga cantitatea zilnica de nutrienti in cadrul unei diete echilibrate. In plus, fibrele pe care le contin pot ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
Proprietati de protectie a pielii
Fitonutrientii naturali pe care ii contin coacazele pot fi benefici pentru piele si pentru prevenirea imbatranirii. De exemplu, un studiu din 2016 a demonstrat ca aceste fructe sunt antioxidante si au un nivel ridicat de colagen, care impiedica formarea ridurilor.
Fructe bogate in antioxidanti
Coacazele contin mai multi compusi antioxidanti, printre care se amintesc si:
- antociani;
- flavonoide;
- acizi fenolici.
Antioxidantii de la nivelul acestor fructe de padure reusesc sa previna aparitia bolilor cronice prin contracararea proceselor de stres oxidativ din organism.
Proprietati anticancerigene
Un studiu realizat in 2021 se concentreaza asupra efectelor anticancerigene ale coacazelor si ale sucului realizat din aceste fructe de padure. Se demonstreaza si existenta proprietatilor antiinflamatorii, care sunt de un real ajutor pentru stabilirea echilibrului in organism din toate punctele de vedere.
Coacazele pot proteja inima de afectiuni
Conform unui studiu realizat de specialisti, consumarea a 500 mg de coacaze sub forma de supliment, timp de 18 saptamani, a reusit sa imbunatateasca functia endoteliala a vaselor de sange (care regleaza coagularea sangelui), a redus stresul oxidativ si a scazut colesterolul.
Cu alte cuvinte, consumarea regulata a sucului de coacaze se dovedeste a fi de un real ajutor pentru mentinerea sanatatii in corp, dar si pentru prevenirea afectiunilor periculoase sau chiar a cancerului.