Alimentatia unui bebelus este foarte importanta, mai ales in primul an de viata. Cum parintii isi doresc sa ii ofere micutului tot ce este mai bun, oferirea unei alimentatii corecte si sanatoase este un pas in crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase pentru restul vietii.
Primul an din viata unui copil se poate imparti in doua perioade importante, primele 6 luni, in care bebelusul este hranit numai cu lapte si perioada 6-12 luni, cand se incepe diversificarea si se pun bazele alimentatiei viitorului adult.
Hranirea bebelusului in primele 6 luni
Pentru hranirea bebelusului in primele luni de viata se recomanda alaptarea, deoarece laptele matern este cel mai sanatos si hranitor aliment pentru acesta. Exista totusi situatii in care alaptarea nu poate fi posibila, caz in care solutia pe care parintii o au la indemana este hranirea cu lapte praf.
Formulele de lapte praf sunt concepute astfel incat sa satisfaca toate nevoile nutritionale ale bebelusului. De aceea, exista formule dezvoltate pentru fiecare etapa de crestere a acestuia, de la nastere sau chiar pentru bebelusi nascuti prematur, pana la formula de crestere, care se ofera dupa varsta de 1 an sau 2.
De exemplu, producatorul de lapte praf Hipp a dezvoltat o gama larga de formule, care includ si formule antireflux, impotriva colicilor, a constipatiei si chiar formule hipoalergenice.
Alimentatia bebelusului dupa 6 luni
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii alimentatiei bebelusilor dupa varsta de 6 luni. Aceasta reprezinta una dintre etapele cele mai emotionante pentru parinti, teama fata de reactia micutilor si la posibilitatea de a se ineca cu mancare fiind unele dintre principalele ingrijorari ale acestora.
Metodele prin care cel mic poate fi familiarizat cu hrana solida sunt diverse, fiecare parinte alegand solutia pe care o considera cea mai potrivita pentru copilul lor. De asemenea, se poate consulta medicul pediatru care urmareste dezvoltarea bebelusului si care le poate oferi o schema de diversificare, care va face procesul ceva mai usor. Totusi, introducerea alimentelor ar trebui sa se faca treptat si cu multa rabdare.