Metoda stiu vreau sa stiu am invatat

Data:

Ce este metoda STIVA?

Metoda STIVA sau Stiu Vreau sa Stiu Am Invatat, este o metoda bazata pe principiile stiintelor cognitive, care ofera o abordare sistematica a invatarii. Ideea de baza a acestei metode este de a te concentra pe proces de invatare, nu doar pe ceea ce se invata. Acest proces presupune identificarea si explicarea conceptului crucial, insusirea lui, folosirea lui pentru rezolvarea problemelor si apoi validarea rezultatelor. Metoda STIVA poate fi folosita pentru a invata orice, de la materii scolare la abilitati profesionale, si poate fi aplicata individual sau in cadrul unui grup.

Avand la baza principii stiintifice, metoda STIVA are cinci etape importante pe care trebuie sa le parcurgi pentru invatarea eficienta a informatiei respective. Acestea sunt: Stiu, Vreau sa Stiu, Apreciez, Imi Amintesc si Am Invatat. Fiecare etapa implica anumite strategii cognitive si tactici care te ajuta sa obtii cea mai buna retinere si intelegere a informatiei.

Stiu

Prima etapa a metodei STIVA se numeste Stiu si implica identificarea si definirea conceptului sau temei ce trebuie invatat. Aceasta etapa are drept scop clarificarea informatiei si intelegera de baza a acesteia. In aceasta etapa este important sa te concentrezi pe intelegerea conceptului si sa creezi o imagine mentala a ceea ce inseamna aceasta informatie. De asemenea, in aceasta etapa este indicat sa formezi intrebari care sa te ajute sa intelegi mai bine informatia respectiva.

Vreau sa Stiu

A doua etapa a metodei STIVA se numeste Vreau sa Stiu si implica documentarea conceptului. Aceasta etapa implica folosirea diferitelor surse de informare, cum ar fi carti, articole, videoclipuri sau site-uri web, pentru a obtine informatii cu privire la conceptul respectiv. In aceasta etapa este important sa inveti cat mai multe despre conceptul respectiv si sa te concentrezi pe informatiile pertinente, astfel incat sa intelegi la cel mai inalt nivel.

Apreciez

Cele mai citite articole

A treia etapa a metodei STIVA se numeste Apreciez si implica folosirea informatiilor obtinute in etapa anterioara pentru a analiza si intelege conceptul. Aceasta etapa implica un nivel mai avansat de intelegere prin comparare si contrastare, astfel incat sa vezi cum se aseamana si se deosebesc diferite concepte si tehnici. Este important sa te gandesti la modul in care informatia se poate aplica, precum si la diferitele concluzii pe care le poti trage.

Imi Amintesc

A patra etapa a metodei STIVA se numeste Imi Amintesc si presupune folosirea informatiei obtinute pentru a construi un sistem de memorare al conceptului respectiv. Aceasta etapa implica folosirea mijloacelor care iti permit sa te conectezi mai bine la informatia obtinuta, cum ar fi scrierea, desenarea, folosirea diagramelor si mersul la cursuri sau seminarii. Aceste tactici te vor ajuta sa iti amintesti informatiile cu usurinta si sa le folosesti in viitor.

Am Invatat

Ultima etapa a metodei STIVA se numeste Am Invatat si implica validarea cunostintelor obtinute. Aceasta etapa implica aplicarea conceptului invatat pentru a rezolva o problema sau o situatie data. Identificarea problemelor, aplicarea conceptului si validarea rezultatelor te vor ajuta sa intelegi daca ai invatat si sa folosesti informatia invatata. Aceasta etapa te va ajuta sa vezi si care sunt cunostintele tale si ce trebuie imbunatatit pentru a obtine rezultate mai bune in viitor.

Metoda STIVA este o strategie eficienta bazata pe principii stiintifice care poate fi folosita pentru a invata orice. Aceasta metoda presupune cinci etape principale, care te vor ajuta sa intelegi si sa aplici informatia respectiva. Aceasta metoda te poate ajuta sa iti folosesti cunostintele in mod eficient si sa obtii rezultate mai bune pe termen lung.

Cele mai citite articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Populare

Articole asemănătoare

Culori și modele de gresie pentru scări interioare care vor atrage toate privirile

Scările interioare, pe lângă funcționalitate, au și un rol...

4 curiozități despre armatele de top ale lumii

Armatele de top ale lumii nu sunt doar o...

Cum obit fonduri europene pentru afaceri noi?

Introducere in obtinerea fondurilor europene Obtinerea fondurilor europene reprezinta o...

20 Utilaje pentru livada de nuci

20 Utilaje pentru livada de nuciUtilajele necesare pentru o...